A world never ever seen before

Mortal Engines liknar ingenting du tidigare sett. Världens städer rullar fram på hjul och London är en av de största – och mest hungriga. Välkommen till framtiden.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Universal Pictures Sverige
I

Mortal Engines har världen inte gått under men ur askan av det som blivit förstört i katastrofen ”Den stora krängningen” har en ny värld på hjul rest sig. Människorna måste anpassa sig efter ett nytt sätt att leva där stora städer livnär sig på små städer genom att plundra och äta upp dem. Staden London, som blivit en av världens största städer, är inte uppbyggd som vi är vana vid att se den utan i ett flertal våningar där högt stående människor bor högst upp medan de lägre stående befinner sig på de nedre planen. Världen är sig inte lik men ändå finns inslag av det vi känner igen från vår nutid bevarade.

Utmaningen: Att styra London i rätt riktning
T

om Natsworthy, en historikerlärling från de nedre våningarna, möter under en dramatisk situation den förvildade, snabbtänkta och vanställda Hester Shaw ( Hera Hilmar känd för sina tidigare rollprestationer i bland annat Anna Karenina och Da Vinci’s Demons ) som vill hämnas den man som dödat hennes mor. De kastas ut ur den rullande staden och hamnar i det hjulspår som London rivit upp i jaktmarkens mylla. Utmaningen: Att styra London i rätt riktning för att undvika en världskatastrof som hotas av massförstörelsevapnet Medusa – styrt av artificiell intelligens.

Si-fi eller steampunk?

D

et råder något tvistade meningar om vilken genre Mortal Engines egentligen tillhör. BBC exempelvis benämner filmen som steampunk medan filmskaparna hellre talar i termer som ”A world never ever seen before”. De flesta är nog dock eniga om att det vi ser är ett post apokalyptiskt London med kända byggnader som St Pauls Cathedral i en helt ny tappning. Vi rör oss genom Europa i ett område som kallas The Great Jumping Ground där även vissa delar av de asiatiska kontinenterna ingår.

Tom och Hester vandrar i det hjulspår som London lämnat efter sig i ödemarken
Massförstörelsevapnet MEDUSA.

Från splatter till litterära tolkningar

M

annen bakom detta nya episka drama är regissören, filmproducenten och manusförfattaren Peter Jackson. Mest känd för sina verk är han nog för filmatiseringarna av författaren J.R.R. Tolkiens ”Sagan om ringen” och Hobbit, men faktum är att redan som barn hade Peter Jackson stora drömmar om att göra film. Det var den svartvita filmen King Kong som väckte lusten att skapa rörliga berättelser.

O

ch film blev det. Efter att ha fått en Super 8-filmkamera i present av sina föräldrar började den unge Peter Jackson att filmatisera korta fantasyfilmer och i de övre tonåren, närmare bestämt år 1987, gjorde han tillsammans med några vänner långfilmen och splatterfilmen Bad Taste. Filmen, som i stora drag handlar om en snabbmatskedja som är ute efter mänskligt kött, betraktas i dag som en kultfilm och är fortfarande populär bland filmskapare för att Jackson lyckades skapa trovärdiga effekter med en låg budget.

Nu har tekniken kommit tillräckligt långt

 

E
tt av Peter Jacksons framgångskoncept har med andra ord varit att skapa film baserad på böcker. För tio år sedan bestämde han sig för att göra film av Philip Reeves fantasybokserie ”De vandrande städerna”. Peter Jackson förvärvade rättigheterna men det skulle dröja åtta år innan själva filmskapandet drog igång på allvar. Peter Jackson, som är känd för att vara perfektionist, ansåg nämligen att tekniken inte kommit tillräckligt långt för att kunna göra film av något så spektakulärt som en futuristisk dystopisk värld där städer livnär sig på varandra för sin överlevnad.

Filmproducenten, manusförfattaren och regissören Peter Jackson.
J

acksons framgångsrika karriär har nu tagit honom vidare till en helt ny nivå. I flera av sina tidigare filmer använder sig Jackson av miniatyrer i filmlandskapet. För den amerikanska sajten Polygon förklarar Jackson att den ursprungliga idén var att använda sig av miniatyrer men att han sedan kom på att det nog inte skulle vara en jättegod idé.

När sedan Christian Rivers fick uppdraget att regissera Mortal Engines blev han ombedd att skapa någonting som låg mitt emellan Harry Potter, Mad Max och Star Wars.

– Det har resulterat i något jag aldrig tidigare sett förut, säger Peter Jackson om Mortal Engines.


Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Universal Pictures Sverige